Cookies ­čŹ¬

Deze site gebruikt cookies waar we je toestemming voor nodig hebben.

Nieuws & Kennis

Waarom een DPIA starten?

Er zijn verschillende redenen waarom een organisatie een DPIA zou moeten starten. Zo kan een DPIA verplicht zijn of wil een organisatie meer inzicht in haar gegevensverwerkingen. Hieronder vindt u enkele veelvoorkomende redenen:

01.

Grootschalige verwerking van persoonsgegevens: Als de verwerking van persoonsgegevens op grote schaal gebeurt, is er een groter risico op inbreuk op de privacy van betrokkenen. Een DPIA kan helpen om deze risico's te identificeren en te minimaliseren.

02.

Gevoelige persoonsgegevens: Bij de verwerking van gevoelige persoonsgegevens, zoals medische gegevens, etnische achtergrond of religieuze overtuigingen, is er een hoger risico op inbreuk op de privacy van betrokkenen.

03.

Nieuwe technologie: Als er nieuwe technologie├źn worden gebruikt om persoonsgegevens te verwerken, kan dit risico's met zich meebrengen voor de privacy van betrokkenen. Een DPIA kan helpen om deze risico's in kaart te brengen.

04.

Profiling: Bij profiling worden persoonsgegevens geanalyseerd om bijvoorbeeld gedrag of voorkeuren van betrokkenen te voorspellen. Als profiling op grote schaal gebeurt, kan dit risico's met zich meebrengen voor de privacy van betrokkenen.

05.

Systematische monitoring: Als er systematisch wordt gemonitord, bijvoorbeeld via cameratoezicht of het volgen van locaties, kan dit risico's met zich meebrengen voor de privacy van betrokkenen.

Ons advies

Het is belangrijk om op te merken dat dit slechts enkele voorbeelden zijn en dat elke situatie anders kan zijn. Het is aan de verantwoordelijke voor de verwerking van persoonsgegevens om te beoordelen of een DPIA vereist is en zo ja, om deze uit te voeren.

Zeker weten of je een DPIA moet uitvoeren? Klik dan hier en doe de gratis DPIA scan!

Auteur

Max Hess, Product Owner Online DPIA

Deel deze pagina