Cookies ­čŹ¬

Deze site gebruikt cookies waar we je toestemming voor nodig hebben.

Nieuws & Kennis

Wanneer is een DPIA verplicht?

Het uitvoeren van een Data Protection Impact Assessment (DPIA) is verplicht volgens de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) in bepaalde situaties, maar het kan ook voordelen bieden voor jouw organisatie en de betrokkenen wiens persoonsgegevens je verwerkt.

Wil je snel te weten komen of een dpia verplicht is voor jouw organisatie. Bekijk dan is onze gratis DPIA scan.

Hieronder vind je enkele redenen waarom je een DPIA zou moeten uitvoeren:

01. Compliance

Allereerst kan het uitvoeren van een DPIA helpen om te voldoen aan de AVG-vereisten en andere wet- en regelgeving op het gebied van gegevensbescherming. Als je organisatie persoonsgegevens verwerkt op een manier die risico's met zich meebrengt voor de privacy van betrokkenen, kan het niet uitvoeren van een DPIA leiden tot sancties en andere juridische consequenties.

02. Risicobeheer

Door een DPIA uit te voeren, kun je risico's identificeren die verbonden zijn aan de verwerking van persoonsgegevens en maatregelen nemen om deze risico's te minimaliseren of te beperken. Dit kan je organisatie helpen om de privacy van betrokkenen beter te beschermen en om mogelijke reputatieschade te voorkomen.

03. Vertrouwen en transparantie

Het uitvoeren van een DPIA kan je organisatie helpen om het vertrouwen van betrokkenen te winnen door te laten zien dat je serieus omgaat met de bescherming van hun persoonsgegevens. Door transparant te zijn over hoe je hun persoonsgegevens verwerkt en hoe je hun privacy beschermt, kun je bijdragen aan een positieve relatie met betrokkenen.

04. Innovatie

Het uitvoeren van een DPIA kan ook een kans zijn om te innoveren en nieuwe manieren te vinden om de privacy van betrokkenen te beschermen. Door te kijken naar de risico's die verbonden zijn aan de verwerking van persoonsgegevens, kun je nieuwe technologie├źn en processen ontwikkelen die de privacy van betrokkenen beter beschermen en tegelijkertijd de effici├źntie van je organisatie verbeteren.

Conclusie

Het uitvoeren van een DPIA kan voordelen bieden voor je organisatie en de betrokkenen wiens persoonsgegevens je verwerkt. Het kan helpen om te voldoen aan wet- en regelgeving, risico's te beheersen, het vertrouwen van betrokkenen te winnen en innovatie te stimuleren. Om te voldoen aan de DPIA wetgeving kun je tools gebruiken. Deze zullen het uitvoeren van een DPIA sneller laten verlopen.

Wil je meer te weten komen over DPIA? Kijk dan op onze FAQ-pagina of neem contact op met onze product specialisten.

Auteur

Max Hess, Product Owner

Deel deze pagina